Vår möbler
www.svennssonsilammhult.se

Bistro Metal stol ca. 630kr finns i en mängd härliga färger och som borden, ca. 1690kr.
Själv så har jag ingen plats för utemöbler men dessa hade passat perfekt hemma hos mina föräldrar. :)

Svenssons i Lammhult = Praktik

 

Idag var det min första praktik dag på Svenssons i Lammhult. Dryg buss färd dit men det är det värt när man få jobba med alla dessa fina grejor dagligen nu i 8 veckor framöver. Jag skulle aldrig kunna välja ut endas EN möbel där som jag skulle vilja ha. Det är för många saker som man bara "måste" ha säger min shopping hjärnhalva som egentligen bara vill springa runt med ett släp och fulla till max och springa därifrån med! Som tur är så är den andra hjärnhalvan frisk. J Men det ska bli mycket roligt, ska måla en vägg imorgon och ska få inreda växthuset själv med en annan praktikant också i slutet av veckan, ser vi fram emot. Tolix stolarna ska bland annat vara med i växthuset är tanken, har ni några tips eller inspiration till dessa!?Tolix


ELLE INTERIÖR TÄVLING
Ont om förvaringsutrymme, svåruttnyttjade
skrymslen, insyn eller andra inredningsproblem? Hur löste du det?
Dela med dig av din smartaste lösning
och tävla om att få välja inredning värd 25 000 kr på Room!
Gjorde du om en möbel eller byggde du en ny? 
Sista tävlingsdag är 1 april.
Redaktionen väljer ut tio finalister som läggs upp på hemsidan.
Från 6 till 15 april kan du rösta på din favorit på elleinterior.se.

Inred med belysning

Jag tog fram min fina marimekko pärm där jag har samlat idéer, fakta och inspiration från mina snart tre år på Design & möbel linje. Något som är väldigt bra och veta är hur man inreder sina hem med belysning i vårt mörka kalla land. Så här kommer goda råd som jag snappade upp under min praktik på Ikea.


Ljus kan förändrar ett rum helt och hållet. Inte bara att vi ska se vad vi gör, ljus hjälper oss med att avlasta ögonen när i arbetar, pysslar, läser. Ljus är nyklen till att få rum verka varma, kalla, mysiga eller ovälkomnande.  Ett genomtänkt lampval låter hur tråkigt och hur krångligt som helst faktiskt. Men det är faktiskt stor skillnad på ett genomtänkt belyst rum och ett rum med enstaka lampor på fel plats! Se bild nedanför .

 
Bilder från Ikea.

 

 Tre olika sorters ljus skapar helheten.

När man ska inreda ett rum med ljus kan man dela in i tre olika typer. För bästa resultat är att kombinera alla tre typer i ett rum. Man vill skapa mjuka övergångar mellan ljus och mörker vilket är behagligare för ögat.


1. Ljus för olika aktiviteter.

Det första man ska göra är att tänka på vad man faktiskt ska göra för aktiviteter i rummet. Läsa, äta, laga mat, arbete eller umgås? Sen sätter du lamporna vid de olika aktiviteterna, där det troligtvis starkt ljus behövs. På bilden ovan ser du taklamporna ovanför matbordet, belysning bakom tv och läslampan vid soffan.


2. Stämningsskapande ljus.

Sätt sedan ut ljus som framhäver detaljer och personligheten i rummet - atmosfär.

Då ska man inte slösa på denna sorts belysning! På bilden ser du tavelbelysning, bokhyllebelysning, bordslampa i fönstret och på tv möbeln. Man och också använda sig av golvlampor, möbelbelysning/inredningsbelysning och framför allt levande ljus ger lugn och mysig stämning. Det finns en mängd olika användnings områden och funktioner på lampor nuförtiden.


3. Allmänt ljus som minkar kontrasterna

Är det tillräkligt ljus, eller behövs det mer? Är det ljus fläckvis? Hur känns de?

Lägg då till ett ljus som sprider sig i hela rummet, i from av en plafond, uplight eller taklampa.

Det ta bort kontrasterna och ger en övertäckande helhet som är bra att avsluta med. Som nog många börja med.


Sätt ljuset i olika nivåer för att rummet ska bli helhet. Prova dig fram och flytta runt ljuset och se skillnaden innan du sätter fast sladdarna.  Det är upp till dig och ditt hem vad du vill förmedla genom att framhäva och få en harmonisk atmosfär.

Om det fortfarande verka krångligt så har ikea bra hjälpmedel på sin hemsida. Där man få möblera med ljus så ser man skillnaden direkt och vad lampan heter osv. Klicka här för att testa!


Norell


Denna klassiska fåtölj, för dom som inte har alla design klassikers designers riktigt hemma i knoppen ( inte för att jag själv kan allt men vissa saker sätter sig) så har jag fakta här som kanske i alla fall knyter upp knoparna i skallen lite. Här är Arne Norell.

Ari

Design Arne Norell 1966
Arne Norell utbildade sig till möbeltapetserare, men hade själv egna idéer som han förverkligade senare.

Hans formspråk är klassisk. Stramt, tidlöst, elegant. Han var en mycket mångsidig formgivare och jobbade gärna med olika slags materialkombinationer. Böjträ, svarvat trä, stödläder, tyg, skinn och metall som kombinerades olika former.

Och det skulle vara komfort, lätthet och kompromisslöst kvalité på hans möbler som dom är kända för. Han var starkt inspirerad av dansk design, som framgår i många av hans möbler, vilfåtöljen Ari i skinn och fjäderstål är ett exempel. Hans stora intresse av klassisk möbelkonst gjorde att han själv startade företaget Arne Norell Möbel AB. Många av de modeller han ritade kom i produktion först efter hans död och tillverkas av samma företag, nu under namnet Norell Möbel AB

PILOT
Design; Arne Norell 1967

Cool form men idag 2009 - köp ett överdrag.


Han är helt klart en av Sveriges stora Formgivare.

Klart redan från början märkte man att företagets grundare och designer, Arne Norell hade gett marknaden nya spännande produkter med mycket speciell personlig stil. Norell blev snabbt ett välkänt varumärke bland möbelkonsumenter och inredare, och som sedan utvecklades och under många år var Arne Norell ett begrepp i Europas möbelvärld och ett antal modeller tillverkades på licens i andra delar av världen till och med. Det är 50 år sedan den första Norell-möbeln visade sig på röda mattan på den svenska möbelmarknaden. Att flera av de tidiga modellerna fortfarande tillverkas är ett bevis för den höga kvalitén i Arnes design, komfort och funktion.

En Norell-möbel är gjord för att leva med. I generationer.

Resultaten blir tidlösa soffor och fåtöljer, som passar in i många olika miljöer och som tar uppmärksamhet för sin egna personliga stil.


LORD
Design; Norell 1986Marie Norell-Möller,  dotter till Arne Norell med samma blod i ådrorna. Ritar möbler åt bl.a. Skandiform, Åfors, Gemla och det egna företaget som hon har tagit över Norell Möbel AB.

Marie designar stolar, soffor och fåtöljer som tycks vara speciellt "kvinnligt" uttryck som sägs väga upp de flesta industriellt anpassade möbler som producerades för offentlig miljö i slutet av 80-och början av 90-talet. Dom mjuka linjerna gör att hon blir också en föregångare för den typ av möbler som passar bra i såväl offentlig som privat miljö, en möbeltyp som idag eftersträvas av allt fler tillverkare.Nyheter från Stockholms möbelmässan 2009.


Chesterfield

Nygammal modell, design; Arne Norell


Romeo
2-sits soffa och pall


Point / Soft
Fast eller avtagbar klädsel.

Av: Sofie Johansson


Stora Bygg Slaget!


Stora byggslaget är sommarens tv-satsning för TV 3. Är du en händig och kreativ hemmafixare? Alla som tror sig kunna göra lika snyggt som proffsen, då tycker jag att du ska söka till detta program. Själv tänker jag sitta i soffan och kolla på, men vill såklart se inspiration och roliga personligheter så det blir ett bra program! Så sök! Läs mer här. Lycka Till!


Designers SaturdayDet händer mycket i nu den 7-8 mars i Värnamo och Lammhult (möbelriket). Allt från öppet hus på fabriker, butiker till guidningar, förläsningar och olika visningar av årets möbelnyheter. Programmet hittar du här. Har själv varit där förut, lyssnade bland annat på Ernst Kirchsteiger då och även på besök på Bruno Mathsson Center. Om det blir någon tid över till helgen ska jag klart försöka ta mig dit.

airflake från abstracta
 Bild från Abstracta

bild från Norrgavel


Bild från Lammhults


bild från Bruno Mathsson Center i Värnamo.


bild från KällemoRSS 2.0