Norell


Denna klassiska fåtölj, för dom som inte har alla design klassikers designers riktigt hemma i knoppen ( inte för att jag själv kan allt men vissa saker sätter sig) så har jag fakta här som kanske i alla fall knyter upp knoparna i skallen lite. Här är Arne Norell.

Ari

Design Arne Norell 1966




Arne Norell utbildade sig till möbeltapetserare, men hade själv egna idéer som han förverkligade senare.

Hans formspråk är klassisk. Stramt, tidlöst, elegant. Han var en mycket mångsidig formgivare och jobbade gärna med olika slags materialkombinationer. Böjträ, svarvat trä, stödläder, tyg, skinn och metall som kombinerades olika former.

Och det skulle vara komfort, lätthet och kompromisslöst kvalité på hans möbler som dom är kända för. Han var starkt inspirerad av dansk design, som framgår i många av hans möbler, vilfåtöljen Ari i skinn och fjäderstål är ett exempel. Hans stora intresse av klassisk möbelkonst gjorde att han själv startade företaget Arne Norell Möbel AB. Många av de modeller han ritade kom i produktion först efter hans död och tillverkas av samma företag, nu under namnet Norell Möbel AB

PILOT
Design; Arne Norell 1967

Cool form men idag 2009 - köp ett överdrag.


Han är helt klart en av Sveriges stora Formgivare.

Klart redan från början märkte man att företagets grundare och designer, Arne Norell hade gett marknaden nya spännande produkter med mycket speciell personlig stil. Norell blev snabbt ett välkänt varumärke bland möbelkonsumenter och inredare, och som sedan utvecklades och under många år var Arne Norell ett begrepp i Europas möbelvärld och ett antal modeller tillverkades på licens i andra delar av världen till och med. Det är 50 år sedan den första Norell-möbeln visade sig på röda mattan på den svenska möbelmarknaden. Att flera av de tidiga modellerna fortfarande tillverkas är ett bevis för den höga kvalitén i Arnes design, komfort och funktion.

En Norell-möbel är gjord för att leva med. I generationer.

Resultaten blir tidlösa soffor och fåtöljer, som passar in i många olika miljöer och som tar uppmärksamhet för sin egna personliga stil.


LORD
Design; Norell 1986



Marie Norell-Möller,  dotter till Arne Norell med samma blod i ådrorna. Ritar möbler åt bl.a. Skandiform, Åfors, Gemla och det egna företaget som hon har tagit över Norell Möbel AB.

Marie designar stolar, soffor och fåtöljer som tycks vara speciellt "kvinnligt" uttryck som sägs väga upp de flesta industriellt anpassade möbler som producerades för offentlig miljö i slutet av 80-och början av 90-talet. Dom mjuka linjerna gör att hon blir också en föregångare för den typ av möbler som passar bra i såväl offentlig som privat miljö, en möbeltyp som idag eftersträvas av allt fler tillverkare.



Nyheter från Stockholms möbelmässan 2009.


Chesterfield

Nygammal modell, design; Arne Norell


Romeo
2-sits soffa och pall


Point / Soft
Fast eller avtagbar klädsel.

Av: Sofie Johansson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0