Gör din egen konst!

Tavlor kan vara väldigt roliga, intressanta, fina färger, tilltalande, vackra enkla, små som stora, ja det tar liksom aldrig slut. Tycker att det är jätte svårt med att välja tavlor. Finns för många fina tavlor att välja på helt enkelt. Kan bli väldigt dyra också så man vill köpa rätt. Tiden går och jag kan fortfarande inte bestämma mig så bestämde mig för att göra min egen konst så länge. Sitta och måla tar för lång tid för mig så kom på en annan lätt lösning. Lätt som en plätt och kul också för den delen. Tänkte dela med mig av denna enkla snabba lösning för dig med samma beslutångest som mig kanske?

  

Allt du behöver är: Tyg, ram, spik/häftapparat, sax, ståltråd, hammare.

Det behöver ju inte var nya grejer. Tyget kan du ta en spillbit från någon gardin, påslakan eller från någon tröja med något tryck som du inte använder längre men vill ändå inte slänga. Du kan i sort sett ta vilken ram som helst, men tänk på att om de är en mönstrad ram kan mönstret synas igenom tyget och bli buckligt.

Lägg tyget med rätsidan nedåt, lägg på ramen. Börja spika ifrån mitten och utåt kanterna på alla sidor (spänn lagom på alla håll), lämna hörnen fria. Jag hade en fyrkantig ram och ett tyg som inte behöver mönsterpassas men var noga med att tänka på om du har ett tyg som behöver mönsterpassas innan du börja spika/häfta, så det blir på rätt håll när du vänder ramen om.
Vik hörnen. Vik in ena sidan och göm den bakom hörnan. Ta sedan och spänn över den andra sidan och göm den invikte du gjorde först. Spika. Blir som en liten ficka nästan. Tänk sedan på att fickorna på varje sida går in åt varandra. Så du får sidor som är raka och lika likadana.
Klipp bort överflödet. Lättare och hantera och blir inte knöligt.


  

Upphängningen. Sätt två spikar på samma höjd. Fäst ståltråden i spikarna och du har en klar tavla att hänga upp. Med vissa ramar få man upphängning på köpet, clips och ståltråd.

  Det är ju bara fantasin som sätter gränser. Mina ramar har jag köpt på Ikea, som man skruvar ihop själv så få man med rätt spik. Tyglösa 39kr/st. Tyget hittade jag också på Ikea, 27kr för 70x150 cm. Så det kostade mig 105kr och 20min för två tavlor.


H&M HOME HAR VÄRLDSPREMIÄR!

Idag 19 Februari är det världspremiär för H&M HOME.

H&M tagit steget ut ur garderoben och kommer att erbjuda mode för hemmet, i from av sängkläder, kuddar, handdukar och annan textil inredning..


Bild tagen från hm.


Den första kollektionen har fyra olika stilar, tänkt passa fyra olika målgrupper:


GRAFISKT, MINIMALISTISKT, SVARTVITT.

ETT YNGRE, LITE MER FÄRGSTARKARE TEMA.
NATURLIGT, ROMANTISKT, DEKORATIVT.

KLASSIKT MED SPORTIGT OCH MED MARINA INSLAG.


 

Kuddfodralen med tryck av två gästillustratörer: Liselotte Watkins och Jesper Waldersten. Kuddfodralen kommer att kosta mellan 49:90 och 149kr. Du kan handla både via katalog och på HM.com.Bilder tagna från hm, redigerat av Sofie.

Kuddfodral med färgstänk, 60x60cm, 98kr
Kuddfodral svart vitt med grafiskt mönster, 50x50cm, 98kr
Denimkuddfodral, 25x35cm, 98kr
Rund golvkudde 40cm i diameter, 129kr


Kan va kul och klicka sig runt och kika lite, och säg gärna vad ni tycker om HM HOME.
Själv tycker jag att det va på tiden. HM HOME kunde dom gott ut med för länge sedan.


Tävling!

MYSIGASTE TIPSET VINNER 100 METER TYG !Bild tagen från IKEA.

Det går alltså ut på att ladda upp film eller bild på ditt mysigaste tips.
Hur gör du när du vill mysa till det? Jag är också lite nyfiken, alltid kul med nya ideer.
Tävlingen håller på till den 1:a mars. Så gå in på IKEA och visa hur mysigt ska vara.

1:A PRIS: 100 meter ANNMARIE metervara

...eller andra IKEA produkter till ett värde av 5000 kr

2:A PRIS: 150 stycken ANJA kudde, värde 3000 kr

...eller andra IKEA produkter till ett värde av 3000 kr

3:E PRIS: 25 stycken ALVINE RUTIG pläd, värde 2000 kr

...eller andra IKEA produkter till ett värde av 2000 kr

PS. Gillar gardinen med fickorna på bilden, lätt och göra själv!


Vill ha..


Hjälp, vet inte vad det är med dom?! Men jag bara älskar dessa saker!

Lekfullt men ändå enkelt och genomtänkt.


Matta, Pinocchio Multi Colour, HAY -  2929kr från DesignersCase.com

Bord, Tee, Maze international. - 3249kr från Inred.se

Pall, en från Cork family, Vitra - 311 EUR från einrichten-design.com
Stol, Hee lounge chair - HAY - 3101kr från furnish.se
Tidningsställ, Magbag, Maze international. - 690kr från Svenssons i lammhult 
Bordslampa, RGB, ZERO - 8570kr från Svenssons i lammhult 
Ljusstake, Skugga ljusstacke, 995kr från Svenssons i lammhult

Tyvärr alldeles för dyrt för mig i alla fall, mina ögon har en förmåga att falla för dyra grejer omedvetet.

Betong

Betong är ett snyggt och sunt naturmaterial. Betong ger oändliga möjligheter till utformning. Att det har blivit ett trendigt material märks tydligt genom att allt fler väljer både husets stomme och även inredningsdetaljer i betong. Finja har gått ut med allt för den som är gör-det-självaren med beskrivningar. Former.nu har ett gör-det-själv kit med betong med tillbehör som kostar 349kr, och även betongkurser. Betong design har bänkskivor, handfat, bord och möbler av betong. Jag skulle gärna kunna tänka mig bänkskivor i betong i köket eller som i badrummet, ett handfat som på bilden nedan. Jag har ju själv haft betong kurs på Kungsmadskolan. Önskar att vi hade fått mer tid på oss så hade jag gärna gjort mer roliga saker i betong. Det är inte alls svårt, himla enkelt något som man måste testa!   


 
Bilder från Finja och från former.nu

 
Bilder från BetongDesign.

LOVE RING!

Blev kär i denna ringen direkt när jag fick syn på den på Designboom. Den Thailändska designern har även tänkt på baksidan då när man har handflatan uppåt så visar man också ringen.

Inspiration<a href="http://www.bloglovin.com/blogg/546793/sofiesdesign?claim=phhdupggv4v">Följ min blogg med bloglovin</a>

Design Bar at Stockholm Furniture Fair 2009

Design bar av Camp site!

stockholms Furniture Fair i år så är det Camp Site som har gjort Designbaren. Den drog verkligen ögonen åt sig och jag gillar att dom har använt dom gamla storlarna som vi alla känner igen och gjort om. Eftersom dom fotade när vi var där så ville man inte gå in i baren så när vi pasaerade så fick jag syn på den jätte fina kup lampan, men när jag tittade närmre på lampen så var den gjord av en gångs tallrikar. Lite kul, men kvalliten kanske inte då är sen allra bästa. ^
Denna baren ska även öppna som cafe i Stockholm och fungera som en mötesplats.
http://www.campsite.se/

 

Samlare ?Är du samlare? Nu kan du pynta någon ful möbel eller tavla med din samling, kassettband, kapsyler, lp-skivor, frimärken, foton, bokmärken eller vad just du samlar på? www.creativebarn.nl

Bruno Mathsson"Det bekväma sittandet är en "konst", vilket det icke bör vara. Istället bör tillverkningen av sittmöbler ske med sådan "konst" att sittandet i dem icke blir någon "konst"

/ Bruno MathssonBruno Mathsson

För 100år sen föddes Bruno Mathsson 1907 den 13 januari.

Hans pappa var fjärde generationen i möbelsnickeri så Bruno var väl mer eller mindre uppväxt med möbelsnickeri. Han gick i kommunal folkskola men blev skoltrött och hade då ingen språkkunskap. Men Bruno hade självstudier och fick sedan börja låna böcker och tidskrifter från Röhsska Konstslöjdmuset i Göteborg. Och Bruno lärde känna den dåvarande intendent, Gustav Munthe, som blev en viktig kontakt för hans senare karriär. Och för Bruno var det väldigt viktigt att har närhet med naturen.
Karriären.

År 1930 arrangerades en hantverks- och industriutställning i Värnamo. Bruno far, Karl Mathsson ställde där ut en traditionell barokstol som var Brunos arbete. Och av hantverksföreningen fick han ett resestipendium som gjorde att han fick möjligheten att åka  bl a och besöka Stockholmsutställning.

1931 fick Bruno sitt första uppdraget att rita en stol till Värnamos lasaretts väntrum, då han provade sin teori om att göra  sitsen i sadelgjordsmatta för att få ett bekvämt sittande utan stoppning och resårer. Och stolsramen var i massivt trä. Men personalen på Lasarettet tyckte stolen var hemskt ful så dom gav stolen öken namnet, Gräshoppan.

Bruno blev fascinerad och ville prova och utveckla sina teorier och började studera "sittandets mekanik". Han tex. Satte sig bekvämt i en snödriva och studerade och tecknade av sitt avtryck som hans kropp hade gjort. Och började experimentera med böj-limningsteckniken. Efter brunos upptäckt gjorde han en serie stolar, grundstolarna. De kallades arbets-, vil och liggstol mod. Under åren 1933-2936.

Gustav Munthe erbjöd Bruno att göra en utställning i Göteborg. Och visade upp sin nya stol serien och sitt smarta fällbord. Utställningen blev en succé och Bruno Mathsson hade gjorde sitt genombrott och kallads nu formgivare i Sverige. År 1936.

Redan ett år efter va han med i världutställningen Paris Expo, där han fick Grand Prix för sin Paris säng. Och år 1939 fick Bruno en stor beställning till museet, Museum of Modern Art i New York. Och samma år var hans möbler med i världsutställningen i både i New York och Golden Gate - utställningen   i San Francisco.I världsutställningen Paris Expo, där han fick Grand Prix för sin Paris säng.         
Paris - Jetson 66Hus Arkitekturen.

Under krigs åren blev det problem med expotera material, och började då använda andra nya material. Efter krigsåren kunde bruno med sin fru Karin göra en längre USA resa under åren 1948-1949. Bruno Mathsson fick inspiration till att skapa sina berömda glashus. Det första var sin egna utställningshall i Värnamo.

Den ena av husets väggar var en tegelmur när de tre övriga av Bruno Mathsson eget patent, Brunopane, som bestod av tre skiktglas med mellanrummen fyllda med isolerande kvävgas. Och byggnaderna var och speglades Bruno sin funktionella och närheten till ljus och naturen. Det börjades levereras byggnader  och glashus efter de Mathssonska principerna. Men fick motstånd vid ansökan om bygglov. Bruno tröttnade på allt motstånd och upphörde med sitt husbyggande och inga fler hus för kunds räkning, 1960.

Men Paret Mathsson lät bygga sitt första hus 1960  i Frösa-kull, Halmstad. Ett hus där gränserna mellan ute och inne suddades ut. Och byggde sedan en villa vid Vidösterns strand söder om Värnamo och 1973 ett hus i Portugal där paret tillbringade sina vintrar.
Japanska möbler.

Under 1960-talet gick Bruno tillbaka till möbelskapandet. Tillsammans med den danske poet och matematikern Piet Hein utveklades Superellipsbordet och Spännbenet med både trä och stål.

År 1969 visades för första gången Bruno Mathsson sina möbler i Japan. Och på Japans idéer öppnades n utställning i Swedish Center Building i Tokyo. Bruno gjorde även en kollektion möbler anpassade för japansk licenstillverkning. Och är idag är de möblerna svensktillverkande på Japansk marknad.


Superellipsbord, design 1964Sista åren.

Efter sina Japan resor fortsatte Bruno med sitt skapande. Bruno Mathsson var nu känd över hela välden och åter igen var hans möbler med en utställning till Museum of Mordern Art, 1978 och fick en rad priser och utmärkelser och fick titlen som professor av svenska regeringen år 1981. Bruno var en konstnär, envis och klurig smålänning från Värnamo. Och tröttnades aldrig ut på att skapa  nya möbler för ny tid. Han gjorde tex. En arbetsplats för dator användare med en så kallad "vinge" som avlastar skulderpariet.

År 1986 blev ritbord och fåtöljen Minister den sista möblen Bruno Mathsson lämnade efter sig.

Av sjukdom dog Bruno Mathsson 1988. Men än idag finns hans möbler och verk kvar som både konst och brukförmål. På museerna uppfattas idag hans möbler som fräscha, moderna och funktionella av dagens människor. Han lämnade efter sig ett kulturarv.Pernilla 1944


Källa: Studiebesök på Brunos Museum,

flygblad, 2007

http://www.bruno-mathsson-int.se/


Ernst Kirchsteiger

Ernst växte upp i Degerfors med sina föräldrar och tre äldre stökiga stora bröder enligt Ernst själv. Hans pappa är från österrike därefter har han fått sitt svårt stavande efternamn Kirchsteiger. Redan när han var liten började han fasoneras av att bygga, inredning och poesi, han målade med akvarell vad med i en sång kör och lite sådant lugnare mot sina lite mer stökiga bröder. Han drevs av en ambition att skapa. Och blev senare inredningsarkitekt på Ikea. Efter ett par år på Ikea blir Ernst uppringd av SVT om provinspelning av sommartorpet. Efter ett par år av att be om ledigt över sommaren på Ikea för att spela in sommartorpet och åter igen börja jobba på Ikea på hösten och sedan slutade han på Ikea. Sommartorpet ledde sedan till programmet Nya rum.

Ernst syn på Inredning:


Trender och tendenser säger han är två olika saker. En trend är en snabb explosiv grej som inte vara lika länge som en tendens som är något som är en mildare sort av trend men som vara en längre tid. Ernst föredrar själv en snygg harmonisk tendens med en touch av trenden och befriade kvadratmetrar att använda alla sina fem sinnen, smak, lukt, hörsel, känsel och syn för att skapa och göra det man vill med sitt hem. En inredning är som bäst när man kan skratta åt det som exempel som Ernst själv har berättat. När han tog en färg från ett gammalt skithus som fondvägg och kunden sedan kunde sälja pga. att det var en skithusfärg. Det viktigaste i en inredning är dig själv och dom som bor i inredningen, alla har vi olika behov och olika utrymmen som ska tas tillvara på bästa personliga och trivsamma sätt.Ernst egna små roliga "typiska Ernst" citat:


•·       Här sitter jag och känner in rummet.

•·       Det här med att sitta så här och tälja, det är någonting jag tycker är väldigt skön.

•·       Färgen är som en mogen äldre kvinna som klarar sig på egen hand.

•·       Staffan, kan inte jag få testa att slamma? Det ser så himla kul ut.

•·       Väldig skön kontakt mellan ute och inne, precis som att ute och inne vill varandra nånting.

•·       Jag är nog den som gett plexiglaset ett ansikte.

•·       Det blir som ett vattenfall av ek.

•·       Åh, kära nån, vilken dag.  Jag är så full av intryck.Källor:

Föredrag med Ernst Kirchsteiger 2007


Ersnt har även en egen hemsida nu; http://www.ernstkirchsteiger.com/


RSS 2.0